Stichting Kinderopvang Meander behaalt Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang

Als eerste in de provincie Groningen heeft, op 15 april, Stichting Kinderopvang Meander het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang ontvangen!

Het kwaliteitsmerk wordt door Stichting Groen Cement uitgereikt aan kinderopvanglocaties die zich structureel inzetten om natuurbeleving en ┬┤groen┬┤ buitenspelen een stevige plek te geven in de kinderopvang.

Belangrijk criterium voor het behalen van het kwaliteitsmerk is dat alle kinderen elke dag naar buiten gaan en dat ze spelenderwijs leren omgaan met de natuur door bijvoorbeeld bezig te zijn met de seizoenen en met zaaien en oogsten. Er is sprake van een buitenruimte die uitnodigt om de natuur te ontdekken en te beleven. Bovendien is op deze locaties natuur verankerd in het pedagogisch beleidsplan en wordt er regelmatig over gecommuniceerd met ouders.

Groen Cement heeft een checklist ontwikkeld op basis waarvan bekeken wordt of een locatie in aanmerking komt voor het kwaliteitsmerk.

 

Onze locatie Somerlustweg voldeed aan alle gevraagde kenmerken.

Er wordt minimaal 90 minuten per dag buiten gespeeld en er is 1 eet-of drink moment buiten, bij droog weer. Er is een grote moestuin, waar de kinderen zelf aan meewerken. Er is een blote voetenpad, waarin alle zintuigen geprikkeld worden. Er zijn 2 groen metselaars in dienst: Jeffrey Heis en Annemarie Schut-Zuidhof, zij hebben een groen hart en dragen zorg voor de uitvoering op de locatie. Dit zijn een aantal voorbeelden van het groen, bij Stichting Kinderopvang Meander.

 

Stichting Groen Cement is ontstaan vanuit het besef dat steeds minder kinderen regelmatig buitenspelen in de vrije natuur. En dat terwijl dit heel belangrijk is voor hun welzijn en fysieke en sociaal/emotionele ontwikkeling. Groen Cement vindt het belangrijk dat kinderen spelenderwijs de natuur ontdekken, zich kunnen verwonderen en kunnen leren hoe zij er zelf goed voor kunnen zorgen. De activiteiten van de stichting zijn vooral gericht op de kinderopvang.

Voor meer informatie over het kwaliteitsmerk: http://www.groencement.nl/groen certificaat1